BESPLATAN DOWNLOAD VITRIOL PESAMA >  
 


Sa ansamblom V.I.T.R.I.O.L. na kraće ili duže staze sarađivali su sledeći virtuozi: Florijan Balaž – violina; Marta Balaž, Jovana Miljuš i Agota Vitkai Kučera  – soprani; Jelena Erdeljan, Jelena Krmpotić, Marija Nikolić, Sandra Katić, Jovana Miljuš i Jovana Jelovac – flaute; Veronika Antunović, Jasmina Maletić – oboe, Marijana Roknić, Hilda Čikoš, Aleksandra Berček, Tamara Savić – violončela; Tijana Sekulić, Aleksandar Uzelac - pianisti, Robert Papik - harmonika, Jovan Savin Coja – perkusionista, Vojislav Savkov «Voja Sax» - saksofon; Dijana Nastić - jazz vocal i naravno Đorđe Letić – kompozitor, koji je bio zadužen i za sviranje akustičnih gitara, harmonike, klavijatura, sitnih udaraljki i prateće vokale.

Za fenomenalne bajkolike omote možemo zahvaliti najpoznatijem crtaču stripova na ovim prostorima, Banetu Kercu. Za muzički ugođaj, potrudili su se snimatelji i producenti  Dragan Jovanić Sneki (studio MR BIG) i Bata Nonin (Studio Bata).

Trenutno V.I.T.R.I.O.L. nastupa kao trio u sastavu:
Kao čest gost nastupa i Jovana Miljuš – flauta, sopran

Đorđe Letić - 20 godina umetničkog rada

Dr Đorđe  Letić je po struci lekar specijalista - fizijatar, a kao umetnik dokazao se na tri polja: muzika, poezija I fotografija. U muzičke vode ušao je 1987. osnivanjem sympho metal benda ARMAGEDDON, a zatim i snimanjem prvih demo kompozicija 1989. U Letićevoj progressive rock muzici oduvek je postojalo koketiranje s klasičnom muzikom, što je rezultiralo formiranjem V.I.T.R.I.O.L.-a. 1992. Uporedo sa radom u ARMAGEDDON-u i V.I.T.R.I.O.L.-u objavljuje dve zbirke “vilenjačke poezije” ilustrovane sopstvenim crtežima (Napevi šumskog vilenjaka 1996. i Odjeci iz ambisa 1998.).

Izlet u umetničku fotografiju, započet je učestvovanjem u kolonijama i grupnim izložbama, a krunisan 2001. u galeriji Prometej, samostalnom izložbom “Predeli Vilin-konjica”.

Krajem devedesetih učestvuje u autorskom I studijskom radu benda TORNADO, što je rezultiralo objavljivanjem albuma “Triumph of the King”, za nemačko tržište 2002. godine. Sa V.I.T.R.I.O.L.-om intenzivno koncertira i objavljuje tri albuma zaredom. Međutim, ljubav prema heavy zvuku nije nikada zamrla i na 20-godišnjicu od prvog snimka ARMAGEDDON-a, Đorđe Letić objavljuje konceptualni album pod nazivom “Egyptian Suite”, inspirisan egipatskom mitologijom, tokom krstarenja Nilom.

Povodom 20 godina umetničkog rada (prvenstveno muzičkog) Đorđe Letić je sve svoje audio i video zapise pretočio u DVD i MP3 formu, tako da ste u mogućnosti nabavite kompletnu kolekciju  kompozicija, spotova i fotografija na jednom disku.


Diskografija Đorđe Letića

V.I.T.R.I.O.L. / Neoklasika:
«Velika muzička čarolija» 1999. demo
«Songs Of Fairies» 2003. Rock express records, Beograd
«In The Beginning» Institute for Culture of Vojvodina 2004. Novi Sad
«VIZA» music for book of Mitja Tumaric 2004. Novi Sad
«In The Beginning» second edition Rock express records, Beograd 2007

ARMAGEDDON / Sympho metal: 
«The Eternal Mystery» 1993. – Megaton, Novi Sad
«United forces» 1995. – ST Stage records, Smederevo
«Savage demons» 1996 demo
«Under symphonic spells» 1997 demo.
«Heavy metal saga» 2003. - Rock express records, Beograd
«Egyptian Suite» Karthago records 2009. Germany

TORNADO / Progressive metal:
«Progressive byzantine metal» 2000. - Rock express records, Beograd
«Triumph of the king» 2002. Angular records, Germany
«Triumph of the king» 2002.  IROND Records, Russia
«Triumph of the king» 2004. special limited edition, Rock Express records
       with CD bonus video clip, photo gallery, biography, lyrics, wallpapers...

VARIOUS ARTISTS: 
«SCREAM UNTIL YOU LIKE IT» Rock express records, Beograd 1999


Florijan Balaž

Rođen je 1971.god. u Novom Sadu gde je završio nižu i srednju muzičku školu. Studirao je u Novom Sadu i Ljubljani, te godinu dana proveo na specijalizaciji u Beču. Poslediplomske studije završio je na Akademiju umetnosti u Novom sadu u klasi prof. Uroša Pešića. Trenutno radi kao Vanredni profesor na predmetu violina na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Dobitnik je niza nagrada i priznanja od kojih među najznačajnije spadaju: I mesto na Saveznom takmičenju u kategoriji violina 1986.god., I mesto na Saveznom takmičenju kamerne muzike u kategoriji klavirski trio,  te I nagrada na Međunarodnom takmičenju »Petar Konjović« u kategoriji klavirski duo 1996.god. Za uspehe postignute u studiranju i muzičkom radu 1988.god. dobio je najviše priznanje grada Novog Sada »Nagradu punoletstva«. Predstavljao je Jugoslaviju u Mediteranskom omladinskom orkestru u Eks-en Provans – Francuska 1989.god., a 1991.uspešno je položio audiciju za koncert-majstora u Omladinskom orkestru »Gustav Mahler« koji godinama vodi čuveni dirigent Klaudio Abado. U sezoni 1992-1993 bio je član orkestra »Ciudad orchestra de Malaga« u Španiji. Od 1993.pa do kraja 1995. bio je stalni član Sinfonijskog orkestra u St.Galenu u Švajcarskoj, kao i koncert-majstor Kamernog orkestra iz Gosaua takođe u Švajcarskoj. Osnivač je i koncertmajstor kamernog orkestra "Artisti dell' arco". U sezoni 2004. - 2005. ponovo je dobio angažman u Sinfonijskom orkestru St. Gallen, za to vreme provedeno u Švajcarskoj Florijan Balaž nastupao je i na koncertima Evropskog gudačkog orkestra

Poseban akcenat Florijan Balaž pridaje solističkoj karijeri i godine 1997. započinje intenzivnu saradnju sa pijaniskinjom Vanjom Pricom. Njihove nastupe zabeležile su mnoge radio i televizijske kuće RTV BG, RTV NS, TV CG, SRT – Banja Luka, kao i mnoge lokalne radio i televizijske stanice. Pored mnogobrojnih solističkih koncerata izdvajaju se nastupi na priznatim međunarodnim festivalima NOMUS, A-fest, mali BEMUS, Kotor Art, Sarajevska zima, Zeničko proljeće. Kao solista nastupao je uz pratnju: Sinfonijskog orkestra akademije umetnosti Novi Sad, Niškog sinfonijskog orkestra, sinfonijskog orkestra RTV CG, umetničkog ansambla »Stanislav Binički«, gudačkog kamernog orkestra »Novosadski solisti«, Novosadskog kamernog orkestra, Subotičkog kamernog orkestra, kamernog orkestra »Arion« iz Banja Luke.  U aprilu 2004. godine snima svoj prvi samostalni solistički CD, sa delima Frica Krajslera. Kao jedan od najistaknitijih predstavnika umetnika mladje generacije pripala mu je čast da bude pretstavnik Vojvodine na medjunarodnom skupu podunavskih zemalja u Ulmu - Nemačka juna 2004. godine. Pored klasičnog repertoara Florijan Balaž aktivno svira i promoviše dela savremenih kompozitora.  Neki od  tih projekata su i trajno zabeleženi na CD - ima: ansambl za novu muziku »Ritual nova«, neorenesansni ansambl »V.I.T.R.I.O.L«. Kao solista nastupao je širom bivše Jugoslavije, muzičkim centrima  Švajcarske, Austrije, Nemačke, Italije, Španije, Francuske, Mađarske i Slovenije.


Marta Balaž

Rodjena 1977. godine u Novom Sadu, nižu i srednju muzičku školu "Isidor Bajić" završila je u klasi prof. Milice Stojadinović, zatim  školovanje nastavila u Beogradu na Fakultetu muzičkih umetnosti u klasi prof. Radmile Bakočević. Koncertantno pevanje nastavila je da usavršava na poslediplomskim studijama koje je upisala na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Radmile Bakočević gde je zavrsila prvu godinu. Drugu godinu poslediplomskih studija je zavrsila i stekla zvanje "Magistar solo pevanja - koncertantno izvođenje", na Akademiji Umetnosti u Banja Luci u klasi profesorke Radmile Smiljanić.

Njen umetnički repertoar sadrži širok dijapazon epoha od rane renesanse misa, kantata, oratorijuma do ciklusa solo pesama: Rahmanjinova, Glinke, Čajkovskog, Vivaldija, Pergolezija, Šuberta, Mendlsona, Mocarta, a značajan akcenat pridaje popularisanju domaće solo pesme. Tako da su neki domaći savremeni kompozitori neke svoje kompozicije posvetili upravo za nju i njen glas.

Koncertirala je širom zemlje i inostranstvu. Neki od koncerata trajno su zabeleženi u arhivama televizije Beograd i televizije Novi Sad. Kao solista nastupala je sa raznim orkestrima: Vojvođanski sinfoničari, kamernim orkestrom "Novosadski solisti", Novosadskim kamernim orkestrom, kamernim orkestrom "Artisti dell arco". Godine 2003. nastupala je na tradicionalnom "Novogodišnjem koncertu" sa Kamernim - simfonojskim orkestrom u Zenici kao i na medjunarodnom festivalu "Zeničko proljeće".

Od školske 2000. godine pa do danas uspešno radi kao profesor solo pevanja u srednjoj muzičkoj školi "Isidor Bajić". Od 2002. godine stalni je član neorenesansnog ansambla "VITRIOL", sa kojim je imala veliki broj koncerata i sa kojim se snimila četiri CD izdanja.